• BIST 100

    18348,68%0,11
  • DOLAR

    46,46% 0,03
  • EURO

    53,12% -0,33
  • GRAM ALTIN

    6258,53% 0,87
  • Ç. ALTIN

    10117,53% 0,31

Türkiye savunma alanında gücüne güç kattı: Cumhurbaşkanı Erdoğan SANCAR'ı tanıttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki; bugün Türkiye, dünyada kendi savaş gemisini geliştirip denize indiren 10 ülkeden biridir" dedi.

GÜNDEM 24.02.2026 20:10:00 439 0
Türkiye savunma alanında gücüne güç kattı: Cumhurbaşkanı Erdoğan SANCAR
Haberi Sesli Oku

Cumhurbaşkanı, SANCAR SİDA için "Saatte 40 mil deniz mili yapabiliyor. Maşallah" diye de ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önemli açıklamalar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAVELSAN Teknoloji Kampüsü'nde, HAVELSAN Sancar İnsansız Deniz Aracı Hizmete Alma, Tesisler Temel Atma ve Açılış Töreni'nde konuştu.

Türkiye'nin savunma alanında 23 yılda parmak ısırtan bir seviyeye geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, SANCAR SİDA'yı tanıtırken, "Saatte 40 mil deniz mili yapabiliyor. Maşallah" dedi. 

İnsansız teknolojilerde yapılan atılımlardan da bahseden Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti;
 

"TÜRKİYE KENDİ SAVAŞ GEMİSİNİ GELİŞTİRİP DENİZE İNDİREN 10 ÜLKEDEN BİRİDİR"

Şu hakikati en iyi sizler biliyorsunuz. Güvenlik ve savunma asla tek boyutlu değildir. Güçlü bir savunma mimarisi denizin derinliklerinden uzaya, karadan siber güvenliğe kadar her alanı kapsamak mecburiyetindedir.

Biz hamdolsun özellikle insansız teknolojilerde son 23 yılda yaptığımız atılımla bugün artık tüm dünyaya parmak ısırtan bir seviyeye eriştik.

Bu seviyeye dost ve müttefik bildiklerimizin önümüze çıkardığı engellere rağmen sabırla ulaştık, azimle ulaştık. Her hamlemizi en ince ayrıntısına kadar titizlikle planlayarak ulaştık. Bir zamanlar yüzde 80 düzeyinde olan dışa bağımlılık seviyesini yüzde 20'ye indirdik.

Mühendislerimiz, teknisyenlerimiz, firmalarımız, tersanelerimiz havada, karada ve denizde tarihi bir başarı hikayesi yazdı.

Cenabıallah’a hamdolsun ki artık kendi teknolojisini tasarlayan, kendi yazılımını üreten ve ürettiklerini tüm dünyaya ihraç eden bir Türkiye var.

Artık yalnızca kendi ordusunun değil talep edilmesi halinde dost, kardeş ve müttefiklerinin de güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan bir Türkiye var.

Artık 3T modelini yani tespit, teşhis ve taarruz süreçlerini yerli ve milli teknolojisiyle tatbik eden dünyada yıldızı giderek yükselen bir Türkiye var.

Büyük bir gururla ifade etmek isterim ki bugün Türkiye dünyada kendi savaş gemisini geliştirip denize indiren 10 ülkeden biridir.

"SAVUNMA İHRACATIMIZ 10 MİLYAR DOLARI GERİDE BIRAKTI"

Savunma ve havacılık ihracatında her geçen yıl yeni rekorlar kırıyoruz. Bakınız sadece geçtiğimiz sene savunma ihracatımız bir önceki yıla kıyasla yüzde 48 oranında artarak 10 milyar doları geride bıraktı.

Bu rakam dikkatinizi çekerim; 2002'de yalnızca 248 milyon dolardı. Halihazırda savunma ihracatında dünyanın en büyük 11. ülkesiyiz.

2028'de 11 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşarak savunma ve havacılık ihracatında inşallah dünyada ilk 10 ülke arasına gireceğiz.

2023 sonu itibarıyla savunma sanayindeki proje hacmimiz 100 milyar doların, proje sayımız ise 1400'ün üzerine çıktı.

Değerli kardeşlerim; peki biz bu başarıları nasıl elde ettik? Her şeyden önce kendimize inandık. Aziz milletimize güvendik. Bu ülkenin gençlerine yatırım yaptık ve onların önünü açtık.

Diğerleri yapabiliyorsa biz neden yapamayalım diyerek bu yola çıktık. Tam bağımsız Türkiye idealini savunma alanında kararlı bir devlet politikası olarak benimsedik ve uyguladık.

Kritik teknolojiler başta olmak üzere sistemlerimizi, platformlarımızı, altyapımızı sürekli gelişen, sürekli yenilenen bir teknoloji ekosistemine dönüştürdük.

"SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN TÜM MENSUPLARINA SELAMLARIMI GÖNDERİYORUM"

"Türk Silahlı Kuvvetlerimizin değerli mensupları, HAVELSAN’ımızın değerli yöneticileri ve çalışanları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli temsilcileri, kıymetli misafirler; sizleri en kalbi duygularımla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum.

Öncelikle her birinizin Ramazan-ı Şerif’ini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu mübarek günlerin ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Sizlerin şahsında HAVELSAN’ımızın, savunma sanayii sektörümüzün ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına buradan selamlarımı, sevgilerimi gönderiyorum.

"TÜM ŞEHİTLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM"

Ay yıldızlı al bayrağımızın gökte gururla dalgalanması için; devletimizin bekası, milletimizin yarınları, vatanımızın bağımsızlığı için canlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

Aynı şekilde bin yıldır kendimize yurt kıldığımız, etrafımıza barış ve güven yaydığımız bu topraklar için bedel ödeyen tüm gazilerimize şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

Son olarak; savunma sanayinde gecesini gündüzüne katarak bugünlere gelmemizi sağlayan tüm mühendislerimize, teknisyenlerimize, yazılımcılarımıza, akademisyenlerimize ve tabii ki sahada kahramanca görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarına gönülden tebrik ediyorum.

"3 BİN 500'Ü AŞKIN FİRMAYI BAŞARILARINDAN DOLAYI KUTLUYORUM"

Bu çalışmaları etkin bir koordinasyon içinde yürüten Savunma Sanayii Başkanlığımızı ve sektördeki 3 bin 500'ü aşkın firmamızı başarılarından ötürü yürekten kutluyorum. Rabbim ayağınıza taş değdirmesin. Sizlerin bu emeğini, bu gayretini daha güçlü bir geleceğin, daha müreffeh yarınların teminatı eylesin diyorum.

Değerli arkadaşlar; bugün Türkiye'nin mühendislik aklına, savunma alanındaki imkan ve kabiliyetlerine, yerli ve milli teknolojiyle şekillenen istikbal yürüyüşüne bir kez daha şahitlik edeceğiz.

Birazdan inşallah SANCAR Silahlı İnsansız Deniz Aracımızı hizmete alacak, Simülatör Üretim ve Entegrasyon Tesisi'nin temellerini atacak, KAAN Teknoloji Tesisi ile Deniz Savaş Yönetim Sistem Merkezi'nin de açılışını yapacağız.

"İNSANSIZ KABİLİYETLERİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ"

Envanterimize katacağımız SANCAR SİDA ile denizlerdeki insansız kabiliyetlerimizi güçlendiriyor; güvenliğimizi, etkinliğimizi ve gözetim kapasitemizi artırıyoruz.

Simülatör Üretim ve Entegrasyon Tesisi ile eğitim, hazırlık ve sürdürülebilir operasyon altyapımızı büyütüyor, insan kaynağımızı daha nitelikli hale getiriyoruz.

Bu kompleks tamamlandığında simülasyon teknolojilerinde Avrupa'nın en büyük üretim ve entegrasyon tesisi olacak. KAAN Teknoloji Tesisi ve Deniz Savaş Yönetim Sistem Merkezi ile hava ve deniz platformlarımızın kritik teknoloji omurgasını inşallah daha da sağlamlaştırıyoruz. 

Bu gurur verici sistem, tesis ve platformları bizlere kazandıran HAVELSAN'ımızı yürekten tebrik ediyor, kendilerine şahsım ve milletim adına şükranlarımı iletiyorum. Türkiye’nin hem gök vatanda hem de mavi vatandaki savunma gücünü, kapasitesini ve caydırıcılığını bir üst seviyeye taşıyacak bu eserlerin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

"DİJİTAL EGEMENLİK MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİN AYRILMAZ PARÇASIDIR"

Kıymetli misafirler, değerli kardeşlerim; şunu evvelemirde açık açık ifade etmek isterim. Caydırıcılık yalnızca sahip olduğumuz sistem ve platformların sayısıyla ölçülemez.

Günümüzde caydırıcılığın belirleyici faktörleri platformlara akıl veren yazılım, güvenli veri akışı, kesintisiz haberleşme ve siber dayanıklılıktır.

Bunun için Türkiye olarak savunma alanında dijital egemenliği milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.

"STRATEJİK HAMLELERİN DEVAMIDIR"

Bugün hizmete alacağımız, açılışını gerçekleştireceğimiz ve temellerini atacağımız bu yatırımlar savunma ekosistemimizin bütüncül kapasitesini ve tesirini artıracak stratejik hamlelerin devamıdır.

Bu tesis ve platformlarla birlikte mühendislik süreçlerimiz daha da hızlanacak, test ve doğrulama disiplinimiz güçlenecek, eğitim ve simülasyon kabiliyetlerimiz genişleyecek.

Deniz ve hava unsurlarımızın yazılım ve temelli yetenekleri inşallah daha da yukarılara taşınacak.

"BUGÜN YERLİ VE MİLLİ PLATFORMLARI KENDİMİZ SİMÜLE EDİYORUZ"

Bundan 22 sene önce HAVELSAN’a geldiğimde yabancı hava platformlarının simülatörlerini tecrübe ettiğimiz, dışa bağımlılığın sınırlarını her alanda hissettiğimiz o eski günleri çok iyi hatırlıyorum.

Bugün ise yerli ve milli platformlarımızı kendimiz simüle edebiliyor, kritik süreçleri kendi yazılımımızla, kendi mühendisliğimizle yönetebiliyoruz.

Bu büyük dönüşümde diğer kurumlarımız gibi HAVELSAN’ımızın da çok büyük bir payı ve emeği vardır. Şunu büyük bir kıvançla ve memnuniyetle ifade etmek isterim, yürüttüğü projeler, gerçekleştirdiği çalışmalarla HAVELSAN; komuta kontrol simülasyon, eğitim, siber güvenlik ve otonom kabiliyetler gibi alanlarda savunma gücümüzün dijital omurgasını teşkil eden yüz akı kurumlarımızın biridir HAVELSAN.

Türkiye'nin savunma gücünü yazılımla büyüten, akılla derinleştiren, entegrasyonla hızlandıran stratejik bir kuvvet çarpanıdır HAVELSAN.

Bakın HAVELSAN’ımız şu anda çok önemli projeler yürütüyor. Türkiye'nin geleceği adına hayati bir misyonu icra ediyor. Bulut Bilişim Sistemi projesi bunlardan biridir.

Bu proje nihayete erdiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerimizin karargahlarındaki operasyonlar; insanlı ve insansız sistemler HAVELSAN’ımızın komuta kontrol yazılımlarıyla gerçek zamanlı olarak yönetilecek.

"MİLLETİM ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Yine HAVELSAN’ımızın geliştireceği yerli siber kalkanla korunacak bu sistemle stratejik, operatif ve taktiksel kabiliyetlerimizi tahkim edeceğiz.

Şurası da mühimdir; eğer bir ülkenin yazılımları milli değilse o ülkede güvenli bir gelecekten söz edilemez.

Dolayısıyla tam bağımsızlık, teknolojik bağımsızlıktan ayrı düşünülemez. İşte bu anlayışla 'Türkiye'nin verileri Türkiye'de kalmalı' diyerek milli teknoloji hamlemizi yazılım sektöründe de devreye aldık.

Türkiye'nin en kritik verileri HAVELSAN gibi milli ve güvenilir kurumlarımızın yazılımlarıyla kodlandı. Kurumlarımızın altyapılarını HAVELSAN’ın milli mühendislik ürünü KOVAN yeni nesil iş yönetim sistemiyle koruyor ve güçlendiriyoruz.

Savunma ve bilişim sistemlerimize yaptıkları bu önemli katkılardan ötürü HAVELSAN ailesinin tüm mensuplarına bir kez daha şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Ankara Üniversitesi Rektörü, Beypazarı Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti

AKK toplumsal şiddete yönelik düzenlenen panele ev sahipliği yaptı

Beypazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü: Beypazarı oldukça ziyaretçi alan bir yerdir

Adil Koçalan: Medya kuruluşları ülkemizin ortak hafızasını oluşturan en önemli kurumlardır

Eğitimci Hayat Aras: "Yakutistan'da Isıah (IHIAH) Bayramı"

İstanbul'da iki ilçede planlı su kesintisi uygulanacak

Battalgazi Belediyesi'nden esnafa temiz çalışma ortamı

28. Yeşilyurt Kültür, Spor ve Kiraz Festivali, 28 Haziran'da gerçekleşecek

Malatya'da genç girişimciler ödüllerini aldı

Yeşilyurt'ta yaz akşamları etkinlikleri aile şenlikleriyle başladı

İki haftalık uyuşturucu operasyonlarında binlerce şüpheliye işlem

UDSP yabancı dil sınavı için giriş belgeleri yayımlandı

Başkan Taşkın'dan Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a ziyaret

Malatya'da altyapı çalışmaları devam ediyor

Malatya'da yeni ulaşım aksı için çalışmalar hızlandı

Trabzon Beşirli’ye çocuklara özel külliye geliyor

AKK Başkanı Yılmaz Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Mehmet Akarca'yı ziyaret etti

AKK Ankara'ya İz Bırakanların konuğu İlhan Selçuk oldu

Mayıs ayı son 56 yılın en soğuk dönemlerinden biri oldu

Tunceli’de mantar ararken kaybolmayın! AFAD’dan hayati uyarı

Malatya’nın altın meyvesi için yol haritası belirlendi

Şehit babaları Babalar Günü'nde unutulmadı

HDH Medya 10. yıl gala gecesinde başarılar ödüllendirildi

Minguzzi’nin ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında karar verildi

Gazze'de can kaybı 73 bin 35'e ulaştı

İngiltere’de sıcak hava dalgası: Kırmızı alarm verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 103 yıllık cumhuriyetin en başarılı kadrosu olduk

Nurullah Öner, sahadan gelen talepleri projelere dönüştürüyor

AK Parti Baskil’de 100 kişilik kadroyla sahaya indi

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü’nden sıcak hava uyarısı

Yükleniyor

loading

Antalya İl Jandarma Dedektiflerince (JASAT) Aranan Şahısların Yakalanması

Kepez İlçesinde Uyuşturucu Operasyonu

Alanya İlçesinde Şüphe Üzerine Durdurulan Motosikletli 2 Şahıs, Uyuşturucu Madde İle YAKALANDI

“Polirobot Trafikte Projesi” Kapsamında Akvaryum Gezisi Düzenlendi

Aile Görüntüsü Vererek İlimize Uyuşturucu Nakleden 3 Şahıs Eroin Maddesi ile Yakalandı

Silahlı Suç Örgütüne Yönelik Operasyon

Nitelikli Dolandırıcılık Olaylarında Banka Hesabını Kullandıran Şüpheli Bankada Suçüstü YAKALANDI

Nitelikli Dolandırıcılık Olayında 4 Şüpheli TUTUKLANDI

Antalya İl Jandarma Komutanlığı Kan Bağışı Yaptı

Günübirlik Konaklama Yerleri ve Araç Kiralama Firmaları Denetlendi

Türk turşusunu en çok Almanlar, Amerikalılar ve İngilizler sevdi

Çilek ihracatında katma değerli büyüme sürüyor

ETHİB’in UR-GE Projesi Ticaret Bakanlığınca “İyi Uygulama Örneği” Ödülüne Layık Görüldü

Şeftali ve nektarinde hasat zamanı

Ekonomik güven endeksi 97,2 oldu

Türk Halı Sektörü Malezya’da Yeni İş Birlikleri İçin Harekete Geçti

Ege İhracatçı Birlikleri 10 ticaret müşaviriyle ihracatçıları bir araya getirdi

İstihdam endeksi yıllık %1,2 arttı

Yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü %26,1 arttı

Nisan ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %22,3, ithalat %3,1 arttı

İyi Partili Milletvekili dolandırıldı: Şüpheli paralarla birlikte yakalandı

Alman turist sordu: Türkiye'ye bayıldık. Türkler neden Almanya'ya geliyor

Sosyal medyada 'Kapalılar imha edilsin' diyen kadın hakkında soruşturma başlatıldı

YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları erişime açıldı

Avrupa'da sıcaklıklar önümüzdeki günlerde daha da artacak

Yunan basını endişeli: Trump, NATO'yu Türkiye'ye bırakacak

Tülay Hatimoğulları'ndan Kılıçdaroğlu'na 'dokunulmazlık' tepkisi: Özür beklerdik

Yunanistan'da bir rahip yola yatarak LGBT törenini engelledi

“Babalar Günü” Kutlu Olsun

Manavgat İlçesinde Kayıp Şahsı Arama Kurtarma Çalışmaları

Ankara Üniversitesi Rektörü, Beypazarı Meslek Yüksekokulu’nu ziyaret etti

AKK toplumsal şiddete yönelik düzenlenen panele ev sahipliği yaptı

Beypazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü: Beypazarı oldukça ziyaretçi alan bir yerdir

Adil Koçalan: Medya kuruluşları ülkemizin ortak hafızasını oluşturan en önemli kurumlardır

Eğitimci Hayat Aras: "Yakutistan'da Isıah (IHIAH) Bayramı"

İstanbul'da iki ilçede planlı su kesintisi uygulanacak

Battalgazi Belediyesi'nden esnafa temiz çalışma ortamı

28. Yeşilyurt Kültür, Spor ve Kiraz Festivali, 28 Haziran'da gerçekleşecek

Malatya'da genç girişimciler ödüllerini aldı

Yeşilyurt'ta yaz akşamları etkinlikleri aile şenlikleriyle başladı

Kıbrıs Night Clublar Akdenizde Bir Yaşam Tarzı

Altın Portakal Nişanı'nı Taşıyan Saadet Işıl Aksoy 'Confidente' Filmiyle Berlin'deydi

Dr Atabay ve Ekmas Grup Sponsorluğunda Gerçekleşen DORA HONOUR LIST Gecesi

Oğulçet'ten Derin Bir Yalnızlık Yolculuğu: Koyu

Yalçın Konuk'tan İstanbul'un Hafızasına Müzikal Bir Ağıt: Tatavlada Son Dans

Neslişah Yılmaz rüzgarı Londra'yı sardı!

Musa Eroğlu rüzgârı

Aras Bulut İynemli ve Cengiz Bozkurt Vodafone İçin Kamera Karşısına Geçti

Ali Başarır'dan Yeni Eser: Introvert

Özgür Aydın'ın Yeni Albümü 'Sympathy' Şimdi Yayında!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30